Hva er bitcoin mining?

Hva er egentlig mining?

Du har gjerne sett på både VG og E24 at det står store haller med maskiner i norske fjellhaller og drar inn på Bitcoins med ett enormt strømsluk som politikerne hisser seg opp over, men hva er egentlig mining?

Kanskje dere har hørt at ‘mining’ foregår ved at en skal løse en vanskelig matematisk oppgave, og at det fungerer som et stort lotteri der førstemann som klarer å løse oppgaven får gevinsten. Denne forenklingen er forsåvidt riktig og forstår du dette er vi allerede på god vei med grunnkunnskapene dine for å forstå dette vidunderet.


Tenk deg en gjeng med menn som hakker på stein i gruver og utvinner noen gullbiter nå og da, det er samme prosedyre, bare det er datamaskiner, grafikkkort og dedikerte rigger laget for dette som gjør jobben digitalt.

Det er de såkalte «minerene» som holder gangen i nettverket til Bitcoin, de prosesserer, validerer og godkjenner transaksjonene du og meg sender. Dette er noe av det viktigste for å stemple inn eierinformasjon (også kalt TX-ID som man kan søke opp i etterkant på Blokk-kjede-portaler).

Det er bevisst at det skal være ressurskrevende og tungt å utvinne Bitcoin for å holde prisen stabil og påse at ikke myntene blir overprodusert i forhold til etterspørsel.

Customize this widget